Τι σημαίνει για το κρασί o όρος Cru

Beaujolais / Getty

Beaujolais / Getty

Οι γαλλικές ετικέτες κρασιού μπορεί να είναι απίστευτα συγκεχυμένες. Οι ετικέτες δείχνουν την περιοχή που παράγεται ένα κρασί, αλλά όχι πάντα τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, οι λέξεις "Grand" και "Premier" χρησιμοποιούνται πολύ, αλλά παρόλο που premier σημαίνει πρώτow στα γαλλικά, το grand συνήθως εμφανίζεται στο καλύτερα κρασιά. Και μετά υπάρχει η λέξη "cru" η οποία παίρνει διαφορετικές έννοιες σε διάφορες γαλλικές περιοχές κρασιού.

Το Cru μεταφράζεται σε "ανάπτυξη". Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται σε μια μεγάλη ή ανώτερη καλλιεργητική περιοχή ή αμπελώνα, μια έννοια που συνδέεται με τη γαλλική έννοια του terroir. Το έδαφος, το κλίμα, το υψόμετρο, η εμφάνιση και η σωστή ποικιλία δημιουργούν μια συνέργεια αναγνωρισμένη ως cru. Αν και ο όρος χρησιμοποιείται σε όλη τη Γαλλία, δεν εφαρμόζεται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο. Η έννοια χρησιμοποιείται επίσης σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, αν και με λεπτές διαφορές και επιπτώσεις. Ας δούμε πώς χρησιμοποιείται η λέξη cru στην Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

12th-century monk began to classify vineyards in Burgundy's Côte d'Or / Getty

12th-century monk began to classify vineyards in Burgundy's Côte d'Or / Getty

Crus στη Γαλλία

Βουργουνδία

Η Βουργουνδία μπορεί να είναι μια πολύπλοκη περιοχή για να κατανοήσουμε. Ωστόσο, το σύστημα ταξινόμησης είναι σχετικά απλό. Το Grand Cru είναι το κορυφαίο κρασί,, ενώ η βαθμίδα ακριβώς κάτω από αυτό ονομάζεται Premier Cru. Ένα cru στη Βουργουνδία χαρακτηρίζει έναν υψηλής ποιότητας αμπελώνα. Συχνά, χωρίζονται σε αγροτεμάχια που ανήκουν σε διαφορετικά οινοποιεία ή κτήματα. Αυτές οι ταξινομήσεις βασίζονται στην παρατήρηση που ξεκίνησε με τους μοναχούς Cistercian και Benedictine του 12ου αιώνα στην Côte d' Or. Κάθε αμπελώνας στην Βουργουνδία κατατάσσεται σε αυτήν την ιεραρχία. Το Grand Cru βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, ακολουθούμενη από το Premier Cru, και τα "κρασιά", με τη γενική κατηγορία Bourgogne στο κάτω μέρος.


Η Ιεραρχία της Βουργουνδίας
- Grand Cru
- Premier Cru
- "Village" wines
- Bourgogne


Κάθε ένα από τα 33 Grand Crus είναι η δική του ονομασία, και μόνο Pinot Noir ή Chardonnay καλλιεργούνται εντός των ορίων τους. Πολύ λίγες ονομασίες επιτρέπουν και τα δύο. Τα κρασιά Premier Cru είναι λιγότερο δαπανηρά και συχνά έχουν καλύτερη αξία, αν και το δυναμικό τους γήρανσης είναι συνήθως μικρότερο.

Η περιοχή Chablis, μοναδικά, έχει μια ονομασία Grand Cru που περιλαμβάνει επτά αμπελώνες. Οι επτά τοποθεσίες έχουν ευνοϊκή νοτιοδυτική έκθεση που βοηθά στην ωρίμανση των σταφυλιών και έχει θέα στην πόλη του Chablis. Το Premier Cru είναι η κατηγορία ακριβώς κάτω από αυτό.

Μπορντό

Στο Μπορντό, η ταξινόμηση cru εφαρμόζεται πολύ διαφορετικά. Το Grand Cru Classé είναι το πιο γνωστό σύστημα ποιοτικής ταξινόμησης και είναι συνδεδεμένο με ένα συγκεκριμένο κάστρο ή κτήμα, αντί ενός συνεχόμενου αμπελώνα. Δημιουργήθηκε το 1855 και περιλαμβάνει μόνο τα κάστρα της αριστερής όχθης στα Médoc, Graves και Sauternes, που κατατάσσονται από την πρώτη έως την πέμπτη κατηγορία (growth - ανάπτυξη), με βάση την αξία τους εκείνη την εποχή. Τις πρώτης κατηγορίας ονομάζονται premier crus, ενώ από τα δεύτερα έως τα πέμπτα ονομάζονται crus classesés.

Στη δεξιά όχθη, το Pomerol δεν έχει ταξινομηθεί. Αλλά το Saint-émilion παρέχει αρκετή σύγχυση και για τα δύο.

Το St.-émilion έχει δύο ταξινομήσεις ποιότητας που βασίζονται σε chateau, αν και προσθέτει μια ξεχωριστή τρίτη κατηγορία. Στην κορυφή της ποιοτικής πυραμίδας είναι το Premier Grands Crus Classés, από τα οποία υπάρχουν 18, ακολουθούμενα από Grands Crus Classés που περιέχει 64 ετικέτες. Η τρίτη κατηγορία της επωνυμίας δεν συνδέεται με συγκεκριμένο «ταξινομημένο» πύργο ή γεωγραφική ζώνη. Τα κρασιά που φέρουν την ένδειξη "St.-émilion Grand Cru" έχουν απλώς αυστηρότερους κανόνες παραγωγής.

Το crus στην υπόλοιπη Γαλλία

Η Αλσατία εφαρμόζει τον όρο Grand Cru με παρόμοιο τρόπο με τη Βουργουνδία. Πενήντα ένας αμπελώνες έχουν οριστεί ανώτεροι, ή Grand Cru, και το κρασί από αυτές τις τοποθεσίες μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο στην ετικέτα του. Υπάρχει απίστευτη ποικιλία στα κρασιά Alsatian Grand Cru, με τέσσερα σταφύλια που έχουν εγκριθεί για χρήση, καθώς και ποικίλα εδάφη και πτυχές.

Όχι μακριά από τη Βουργουνδία, βρίσκεται η Beaujolais, η έδρα της Gamay της Γαλλίας. Εκεί, το cru δεν εφαρμόζεται στους αμπελώνες, αλλά στα χωριά. Υπάρχουν 10 χωριά, όπως τα γνωστά Morgon και Fleurie. Τα κρασιά που παράγονται από αυτά τα χωριά ονομάζονται Cru Beaujolais.

Παρόμοια με την περιοχή Beaujolais, η Champagne ταξινομεί ολόκληρα χωριά ως πηγές Grand Cru ή Premier Cru.. Ονομάζεται "échelle des crus" και δημιουργήθηκε αυτό το σύστημα στις αρχές του 20ου αιώνα για να καθοριστούν οι τιμές των σταφυλιών τόσο για τους αγρότες όσο και για τους παραγωγούς σαμπάνιας.

Σε κάθε συγκομιδή, ορίζεται μια τιμή. Ένας καλλιεργητής με γη σε ένα από τα χωριά Grand Champ της Σαμπάνης λαμβάνει το 100% της τιμής. Καρποί από τα χωριά premier cru κερδίζουν από 90% έως 99%, ενώ τα υπόλοιπα λαμβάνουν από 80% έως 89%. Σήμερα υπάρχουν 17 μεγάλα χωριά που περιλαμβάνουν τα Aÿ, Bouzy, Cramant και Oger.

The Moselle River in Germany / Getty

The Moselle River in Germany / Getty

Crus στη Γερμανία και την Ιταλία

Η ιδέα μιας ειδικής τοποθεσίας που είναι ανώτερη από εκείνους γύρω της φτάνει στους ρωμαϊκούς χρόνους. Αρχαία οινοποιεία που έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους στην κοιλάδα Mosel ευθυγραμμίζονται με εκτάσεις που θεωρούνται ανώτερης ποιότητας και σήμερα.

Στη Γερμανία, το Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), ένωση ελίτ γερμανικών κρασιών, διαθέτει το δικό του σύστημα ταξινόμησης αμπελιών παρόμοιο με το Burgundy. Το κορυφαίο επίπεδο είναι το VDP.Grosse Lage (grand cru) και στη συνέχεια το VDP. Erste Lage (premier cru), VDP.Ortswein (village) και VDP.Gutswein (regional).

Στην Ιταλία, μερικές περιφέρειες φιλοδοξούν να ορίσουν το crus, αλλά το Piedmont και η Σικελία είναι τα καλύτερα γνωστά παραδείγματα. Στο Piedmont, ο Barolo και ο Barbaresco έχουν χαρτογραφήσει το grand crus και αυτές οι οριοθετήσεις των αμπελώνων αποτελούν μέρος των διατάξεων της Διακήρυξης που ονομάζουν Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCGs).

Οι παραγωγοί της Etna DOC της Σικελίας χαρτογραφούν crus που ακολουθούν τις παλιές ροές λάβας, και το αποτέλεσμα της αλλαγής εδάφους και ανύψωσης τους, κατά μήκος της Αίτνας. Η περιοχή έχει πρόσφατα μπει στην εκλεκτή οινοποίηση, οπότε μπορεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα πριν από οποιαδήποτε επίσημη οριοθέτηση.

Previous
Previous

Απλοποιήστε την προετοιμασία του καθημερινού φαγητού

Next
Next

Ο Freddy και τα λαχανικά - μαθήματα blast chiller