5 βήματα κλειδιά στην γευσιγνωσία κρασιού

Wine Tips

Illustration by Ryan McAmis

Illustration by Ryan McAmis

Μην σας φοβίζουν όλες οι φανταχτερές περιγραφείς του κρασιού ή από τους ήχους που κάνουν οι επαγγελματίες ενώ δοκιμάζουν. Για να αξιολογήσετε το κρασί, ακολουθήστε τις 5 λέξεις κλειδιά

Evaluating the wine’s visual qualities / Illustration by Ryan McAmis

Evaluating the wine’s visual qualities / Illustration by Ryan McAmis

Παρατηρήστε. Παρόμοια με έναν μάγο που κοιτάζει σε μια κρυστάλλινη σφαίρα, η επιθεώρηση του κρασιού στο ποτήρι μπορεί να βοηθήσει να προβλέψουμε πολλά από αυτά που έρχονται στη μύτη και στον ουρανίσκο. Το χρώμα, το βάθος και η ένταση ενός κρασιού μπορούν να δώσουν στοιχεία για την ηλικία, τη συγκέντρωση, το σώμα και το στυλ του.

Υπόδειξη: τα λευκά κρασιά αποκτούν χρώμα καθώς μεγαλώνουν, ενώ τα κόκκινα κρασιά χάνουν χρώμα.

It’s all in the wrist / Illustration by Ryan McAmis

It’s all in the wrist / Illustration by Ryan McAmis

Περιστρέψτε. Ο στρόβιλος είναι αναπόσπαστος για τον αερισμό του κρασιού και για να το ‘ανοίξει’ το οξυγόνο. Αυτή η σαγηνευτική τέχνη αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα ενός κρασιού και θα αυξήσει την ένταση στα περισσότερα νεαρά, πολυτελή μπουκάλια καθώς και σε αυτά τα παλαιωμένα διαμάντια. Επιπλέον, όταν γίνει σωστά, θα καταπλήξει και ενδεχομένως να υπνωτίσει τους γύρω σας.

Technique that’s right on the nose / Illustration by Ryan McAmis

Technique that’s right on the nose / Illustration by Ryan McAmis

Όσφρηση. Μην φοβάστε να σπρώξετε ολόκληρη τη μύτη σας ακριβώς μέσα στο ποτήρι. Οι οίνοι με μέτρια έως έντονη ένταση δεν θα πρέπει να χρειάζονται μια τόσο βαθιά κατάδυση, αλλά άλλοι ίσως είναι λίγο ντροπαλοί στην αρχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιστρέψτε στο Βήμα 2 και στροβιλίστε το λίγο περισσότερο. Το άρωμα είναι συνήθως εκεί που ακούτε όλους αυτούς τους δροσερούς, εκκεντρικούς όρους κρασιού, γεύσεων και αρωμάτων.

A matter of good taste / Illustration by Ryan McAmis

A matter of good taste / Illustration by Ryan McAmis

Γεύση. Χρειάζεται λίγο χρόνο για να δοκιμάσετε ένα κρασί κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αλλά συχνά αξίζει να περιμένετε. Επιπλέον, όλα τα προηγούμενα βήματα πρέπει να δώσουν μια αρκετά καλή ιδέα για το πώς πρέπει να συναντήσει το κρασί τον ουρανίσκο. Όταν οι επαγγελματίες δοκιμάζουν το κρασί, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες περίεργες εκφράσεις, αλλά υπάρχουν λόγοι για αυτό. Ο σκοπός είναι αφού παίρουμε μια γουλιά, συγχρόνως να εισπνεύσουμε μια μικρή ποσότητα αέρα, κάτι που θα βοηθήσει τα αρώματα στόματος να γίνουν πιο εύκολα αντιληπτά. Έπειτα γυρνάμε το κρασί σε όλο μας στο στόμα ώστε το κρασί να χτυπήσει σε όλα τα μέρη της γλώσσας και του στόματος. Έτσι, ο δοκιμαστής μπορεί να μετρήσει τη γλυκύτητα, την οξύτητα, την πίκρα, τις τανίνες και να προσδιορίσει τη συνολική αίσθηση στο στόμα. Η αναρρόφηση αέρα επιτρέπει περαιτέρω αερισμό στον ουρανίσκο και βοηθά να νιώσετε όλα τα ευμετάβλητα συστατικά και χαρακτηριστικά του οίνου. Εδώ αναζητάτε πρωταρχικά χαρακτηριστικά (φρούτα, λουλούδια και μπαχαρικά), δευτερεύοντα χαρακτηριστικά (γεύσεις από δρυς και ζύμωση) και τριτογενή χαρακτήρα (αυτά που προκύπτουν από τη γήρανση του μπουκαλιού, όπως τα μανιτάρια, ο καπνός και το καρύδι), ανάλογα με την ηλικία του κάθε κρασιού.

Don’t forget to enjoy / Illustration by Ryan McAmis

Don’t forget to enjoy / Illustration by Ryan McAmis

Γεύση. Εδώ είναι όπου το φινίρισμα μπαίνει στο παιχνίδι. Θέλετε να απολαύσετε την τελική ουσία ενός κρασιού. Εδώ, όχι μόνο αναζητάτε μήκος, αλλά ισορροπία καρπών, οξύτητας, τανίνης και υφής. Όταν ένα κρασί σας αφήνει μια συντριπτική επιθυμία για άλλη μια γουλιά, ξέρετε ότι έχετε βρει έναν νικητή.

Τελική συμβουλή. Εάν ένα νεαρό κρασί έχει πολύ ανώτερο φινίρισμα από ότι η γεύση του, πιθανότατα χρειάζεται λίγος αερισμός ή ακόμα λίγο περισσότερο χρόνο στο κελάρι.

Previous
Previous

Τι πρέπει να προσέξετε όταν ετοιμάζετε Σούσι ή γενικά ωμό ψάρι

Next
Next

What are Tannins, Really?